13 Şubat 2015 Cuma

Yurt Dışında Dil Eğitimi

Hangi Dil?

Yabancı dil eğitimi artık kariyerimizin omurgasıdır. Hangi temel bilimlerde eğitim almış olursak olalım, bu eğitimin iyi şekilde kullanabildiğimi en az bir yabancı dil ile desteklenmesi bizden bekleniyor. İletişimin bireylerin en değerli varlığı haline geldiği, halkla ilişkilerin artık kurumlar düzeyinden bireysel seviyeye indiği günümüzde, kendimizi sadece anadilimizde değil, evrensel kabul gören bir dilde de aynı şekilde ifade edebilme ve bunu yaparken kişisel bağlantı ağlarımızı en geniş şekilde kurabilmemiz bekleniyor. 

Uluslararası iletişimde en yaygın kullanılan dil İngilizce iken; kariyer amaçlarımıza göre başka dilleri de elbette tercih edebiliriz. Genel olarak Amerika kıtası hakkında konuşursak, İspanyolca, İngilizce ile rekabet halinde ve konuşan kitlenin büyüklüğü açısından hiç de geri kalmamaktadır. Pazarlama konusunda, Kuzey ve Güney Amerika'da yerleşik geniş insan kitlelerini hedefleyen bir pazarlama kariyerinde İspanyolca öğrenmek iyi bir başlangıç olabilir. 

Diğer yandan akademik kariyer peşindeyseniz, akademik yol izleyerek profesyonel iş hayatında ilerlemek istiyorsanız İngilizce öğrenmeniz ve bu dilin her boyutunda uzmanlık seviyenizi ilerletmeniz kaçınılmaz. Ne güzel ki şimdiye kadar ki ilk ve orta öğrenimimiz boyunca edindiğimiz temel İngilizce eğitimi, öğrenim sürecimizde diğer dillere göre kolaylıklar sağlıyor. Bu kolaylığa ekleyebileceğimiz bir diğer artı bu eğitimi İngilizce konuşulan bir ülkede almak olacaktır. Günlük yaşamda İngilizce kullanmanın bu dilin öğreniminde sürecin daha etkili ilerlemesini ve kısaltılmasını sağlamaktadır.

Avrupa kapsamında gelecek planına sahip öğrenciler Almanca ve Fransızca dillerine odaklanabilirler. Bu diller sizlere sadece tek bir ülkeyi çağrıştırmasın. Avrupa genelinde vatandaşların büyük kısmı bu dilleri konuşabilmekte ve dolayısıyla Avrupa kapsamında, özellikle kuzey-batı ve orta Avrupa'da, nüfusun büyük kısmıyla iletişiminizi bu dillerle sürdürebilirsiniz.

Dünya küreselleştikçe ülkemizin de dünya ülkeleriyle, farklı coğrafya ve insan gruplarıyla olan etkileşimi katlanarak artmaktadır. Bu da bizlere dil öğreniminde kariyerimiz için yeni alternatifler sunmaktadır. Örneğin ülkemizin şu an önemli bir ticari partneri haline gelmiş olan Çin'le olan ticari etkileşimler kariyerimiz için de gelecek vaat etmektedir. Günümüzde ticari olarak yoğunlaşan iletişim seviyemiz, kültürel boyuta taşınacak ve eğitim, turizm ve bilim alanlarında yeni fırsatlara kapı aralayacaktır. Bu anlamda milyarlarca insanın, geniş bir coğrafyada konuştuğu bir dili öğrenmek, ardında yatan potansiyelin sağlayacağı güçle kariyerimiz için iyi bir imkan sağlayacaktır.

Ülkemizin Rusya ile olan tarihten gelen ilişkileri kariyerimizde Rusça boyutu için de bir alternatif sağlamaktadır. Rusça konuşan popülasyon diğer diller kadar büyük ölçeğe sahip olmamasına rağmen, Rusya'nın oldukça geniş bir bölgeye yayılması, politik gücü, doğal kaynaklarının zenginliği, pazarının sunduğu potansiyel, iki ülkenin bir birinden kopamayan bağları Rusça öğrenimi için de geçerli nedenler sunmaktadır.

Bu durumda bize gelecek vaat eden bir kariyer yolunda elimizdeki dil alternatifleri arasında İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Çince ve Rusça bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder